info servis

Ispravljanje zuba

Poštovani pacijenti, specijalista ortodoncije ordinira jedanput mjesečno u našoj klinici. Sve potrebne informacije dobićete putem telefona naše klinike!!

Implantologija

Klinika "Dr Mećava" je predstavnik italijanskog proizvođača implantata SWEDEN&MARTINA za Bosnu i Hercegovinu.

Estetska stomatologija

Estetsko zbrinjavanje bezmetalnom keramikom, neodgovarajuće boje, oblika i položaja zuba. Sve vrste protetskih radova i izbjeljivanje zuba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
Preporuči prijateljima
Home USLUGE Implantologija
Implantologija / uopšteno PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
četvrtak, 19 avgust 2010 16:28

Uopšteno

Dentalna implantologija stara je preko 30 godina i možemo reći da je danas potpuno usavršena i etablirana stomatološka disciplina. Ona je znanstveno utemeljena, eksperimantalno i klinički potvrđena te tehnološki usavršena multidisciplinarna struka. Objedinjuje biologiju, biomehaniku, hirurgiju, protetiku, parodontologiju, estetsku stomatologiju i zubotehnički laboratorij. Samo cjelovito poznavanje svih segmenata dentalne implantologije osigurava njenu kvalitetnu i sigurnu kliničku primjenu u svakodnevnom radu sa pacjentima. Radi se o najkopleksnijem obliku stomatološke terapije koja zahtijeva posebnu edukovanost terapeuta te adekvatnu tehnološku opremljenost ordinacije i laboratorija.

Rasprostranjenost

Implantološko liječenje može se obavljati u svakoj stomatološkoj ambulanti, ako su za to ispunjeni gore navedeni preduslovi. U razvijenim zemljama oko 15-20 % stomatoloških ordinacija praktikuje dentalnu implantologiju, u BiH samo oko 5 %. Razlog je u nemogućnosti kvalitetne edukacije i u relativno skupoj opremi. Ipak, bosanskohercegovačka implantologija prati trendove u zapadnim zemljama i održava korak sa neprekidnim razvoje struke. U BiH su dostupni i najbolji implantološki sistemi, sve se više stomatologa dodatno edukuje u inostranstvu i adekvatno oprema odrinacije. To implantologiju čini dostupnom sve većem broju pacijenata. S razvojem implantologije dolazi i njezina popularizacija kroz medije tako da su pacijenti sve bolje informisani sve češće traže implantološke tretmane.

Indikacije i uspješnost

Implantologija pruža rješenja za sve oblike bezubosti- od nedostatka jednog zuba, preko djelomičnih bezubosti do sanacija potpunih bezubosti. U nekim slučajevima radi se brzoj i jednostavnoj terapiji koja se može obaviti u svakoj polivalentnoj ordinaciji dok je kod nekih slučajeva potrebno višemjesečno multidisciplinarno specijalističko liječenje. Savremena i kvalitetno odrađena implantološka terapija pruža vrlo dobru dugoročnu prognozu i sigurnost. Uspješnost implantološke terapije kreće se od 95% do 100% pa time predstavlja najsigurniju i najtrajniju moguću terapiju u stomatologiji.

Cijena

Ograničavajući faktor je cijena terapije. Iako bitno niža od cijene u zapadnm zemljama, a s istom razinom kvalitete, još uvijek nije dostupna svim pacijentima. Implantološkom terapijom dobiva se dodatna kvaliteta i komfor protetskim zamjenama. Vrlo skupi materaijali i napredna tehnologija određuju visoku cijenu terapije. Treba, naravno, uračunati i cijenu stručnosti. Cijena pojedinog tretmana zavisi od složenosti slučaja, a uglavnom se bazira na broju potrebnih implantata.

Kako se odlučiti i koga odabrati

S obzirom na složenost, trajanje i cijenu terapije odluka mora biti pravilno donešena. Prethodno je dobro obaviti konsultacije, po mogućnosti u više ordinacija te ddefinisati vlastite želje i mogućnosti. Njih treba uskladiti sa realnim mogućnostima struke i terapeuta. Za pacijente je važno da kod odabira terapeuta budu sigurni u njegovu stručnost te da vode računa o kvaliteti ugrađenog materijala. Bitno za uspjeh terapije je i međusobno povijerenje pacijenta i stomatologa.

Koncept

Koncept implanto-protetske terapije najlakše je opisati na slijedeći način: u kost se ugrađuje titanski nosač koji zamjenjuje korijen izgubljenog zuba. Za uspjeh terapije ključno je srastanje titanskog nosača sa kosti pacijenta- oseointegracija. Nakon srastanja slijedi protetski dio terapije tj. izrada zuba koji nedostaju. U najjednostavnijem slučaju radi se o jednom zubu, a krajnji domet implantologije je nadomješatnje svih zuba u vilici za što je potrebno 6-8 implantata po vilici. Trajnost implantata je doživotna ako izostanu komplikacije (upala). Protetski radovi mijenjaju se periodički kao i na zubima. Potrebne su redovite kontrole i pojačan higijena usne šupljine. Komplikacije su rijetke i rješive uz pravovremenu dijagnozu.

Poslednje ažurirano petak, 15 februar 2013 16:39
 
implantologija / komunikacija sa pacijentom PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
četvrtak, 19 avgust 2010 16:27

Ugradnja implantata - pitanja i odgovori

Poštovana doktorko, javljam Vam se sa pitanjem vezanim uz ugradnju zubnih implantata. Na desnoj strani gornje i većini donje vilice nemam svoje zube. Razmišljam o ugradnji implantata a zanima me da li je potrebno vaditi sve zube u gornjoj vilici kako bih ugradio most ?

Ugradnja zubnih implantata koristi se kod različitih pacijenata, kako kod onih koji nemaju niti jedan svoj zub tako i u onih koji ih imaju. Vjerovatnost da je vilica preuska je manja u pacijenta sa svojim zubima. Kod ugradnje implantata nije potrebno vaditi zube, oni se ugrađuju na mjesta gdje ih nema. Tako je sasvim moguće da zadržite sve postojeće zdrave zube koje imate i uz pomoć novih ugrađenih nosača ugradite most.

Poštovana kliniko , nakon posjete Vašim stranicama saznao sam da i pacijenti sa već ugrađenim zubnim protezama ipak imaju mogućnost ugradnje mostova. Jako me je zainteresiralo ono što piše na Vašim stranicama jer sam mislio da nakon što mi jednom naprave protezu nema povrataka. Totalnu protezu nosim na donjoj vilici više od 16 mjeseci, nikako nisam zadovoljan njenom funkcijom i iako mi govore da ću se naviknuti ja je i dalje osjećam stranim tijelom u ustima koje više smeta nego što pomaže. Molim Vas da mi odgovorite tko sve može ugraditi implantate i kolika je uspješnost njihove primjene u Vašoj ordinaciji ?

Za ugradnju zubnih implantata, koji omogućavaju ugradnju fiksne konstrukcije mosta, odnosno zamjenu proteza zubnim mostovima najprije je potrebno obaviti RTG analizu. Ona daje odgovor na pitanje o pogodnosti ugradnje implantata kod pojedinog pacijenta. U Vašem se slučaju radi o totalnoj protezi, što znači da nemate niti jednog vlastitog zuba u donjoj vilici, tada se ugrađuje 4-6 zubnih implantata koji služe kao zubni nosači kasnijeg mosta. Uspješnost ugradnje zubnih implantata u našoj ordinaciji je iznimna, do sada nismo imali problema kod niti jednog pacijenta, što vjerujemo možemo zahvaliti kvalitetnim RTG analizama, čestim kontrolama, ali i našim pacijentima koji se čvrsto pridržavaju svih savjeta tokom tretmana.

Poštovani, u razgovoru sa prijateljem saznao sam da se u vašoj ordinaciji izvode ugradnje zubnih implantata u kosti vilice pacijenata, malo me je zbunilo kada je rekao da nije svejedno ugrađuje li se implantat u donju ili gornju vilicu. Kako je moja donja vilica pod protezom, htio bih znati mogu li i ja ugraditi implantate te koliko je vremena potrebno za takvu operaciju.

Zaista nije svejedno ugrađuju li se zubni implantati u donju ili gornju vilicut. Gornja vilična kost zbog svojih anatomskih svojstava traži više vremena za prihvat zubnih implantata, što  traje 4-6 mjeseci. Donja vilica prihvata implantat u kraćem vremenu 2-3 mjeseca. Sama operacija ugradnje implantata može biti izvedena bezbolno uz pojačanu lokalnu anesteziju. Operacija se danas izvodi potpuno rutinski. Ukoliko je pacijent pogodan za ugradnju implantata, u prvoj sedmici mu se ugrade vijci u vilicu koja se zašije razgradivim koncem koji nije potrebno kasnije vaditi. Potrebna je kontrola 24 sata nakon rezanja vilice a pacijent bi trebao biti posebno pažljiv unutar prve sedmice.

Poštovani, na Vašim sam stranicama primijetila da postoje pacijenti kojima nije moguće ugraditi zubne implantate. Zanima me od čega to zavisi i postoji li način da se implantati ugrade nakon dužeg perioda nošenja zubne proteze ?

Ugradnja zubnih implantata zavisi najviše od zdravstvenog stanja vilice pacijenta. Ukoliko vilica nije dovoljno široka, visoka ili je preuska ugradnja nije moguća prije uvećanja zubnih grebenova vještačkom kosti. Razlozi protiv ugradnje zubnih implantata također mogu biti i neke bolesti poput osteoporoze i paradontoze.

Što napraviti kada se slomi zubni most i zdrobi korijen zuba na koji je bio pričvršćen, šta se preporučuje ?

Ako se može iskoristiti korijen zuba, tada se napravi štift i nova kruna. ako korijen nije moguće iskoristiti onda  se mora izvaditi van i na to mjesto ako je moguće staviti implantat.

Što je po Vašem mišljenju bolje, ugradnja fiksnih zubnih proteza ili mostova na implantatima i zašto ?

Fiksna zubna proteza, ona koja se miče je također most. uvijek je bolje napraviti mostove na implantatima ako postoji kost na koju se mogu ugraditi. Time se rasterećuju preostali zubi i kompletna kost, naročito u gornjoj vilici nepce zbog pritiska proteze koja ide preko cijelog nepca. Ako postoji kost uvijek je bolje staviti implantat nego zubnu protezu. Pored samog neugodnog osjećaja koji izaziva proteza, prednost implantata je opravdana i medicinskim razlozima.

Zamolio bih vas informaciju o ugradnji implantanta u donjoj vilici. Zub je izvađen kompletno prije 10 godina.

Razlika u ugradnji implantata u gornjoj i donjoj vilici je u tome što u gornjoj vilici trebamo paziti i omeđeni smo, smanjena je mogućnost ugradnje implantata tamo gdje su najpotrebniji, u lateralnim partijama, stražnjim dijelovima čeljusti. Jer je obično, uslijed nedostatka zuba i kost bitno manja a tu su i sinusi. Oni nam donekle ograničavaju ugradnju implantata, no i u ovim slučajevima postoje tehnike, poput podizanja sinusa, koje nam mogu pomoći. U donjim čeljustima, u stražnjim partijama se nalazi glavni živac koji nas također omeđuje u stavljanju implantata. U principu donja kost je puno čvršća nego gornja i uvijek, u bilo kojoj situaciji se može desiti da se naprijed stave dva, tri implantata na koje se stavlja fiksna, stalna proteza koja se ne može skinuti a daje pacijentu osjećaj pravih zuba. Zavisno od slučaja do slučaja kost se može i povisiti i proširiti. nakon obavljenog pregleda se za svakog pacijenta može vidjeti što se i kako treba raditi.

Dolazim iz Slovenije, zato mi nemojte zamjeriti jer je moj srpskii jako los! Zanima me ako uopste primate pacijente iz Slovenije. Fali mi šesti ( 6 ) zub dolje lijevo i željela bi ga nadomjestiti implantatom. Zub mi fali već godinu dana. Koliko puta bi mogla doci k vama i kolika bi okvirno bila cijena toga implantata?

Za sve pacijente iz inozemstva, ugradnja jednog ili više implantata iziskuje dolazak samo jedanput, osiguran je smještaj, fiksna krunica se može staviti 2-3 mjeseca (zavisno o kojoj vilicii se radi) nakon ugradnje implantata. Cijena je ista kao i za pacijente iz Bosne i Hercegovine.

Koliko traje oporavak gornje vilice posle operacije \"bone graft\". (bone graft - umjetna kost)

Stavljanje umjetne kosti, samo po sebi ne boli. U to područje se implantati mogu stavljati nakon par mjeseci.

Poslednje ažurirano utorak, 14 decembar 2010 22:01
 
implantologija / izbor pacijenta PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
četvrtak, 19 avgust 2010 16:25

Kada se koriste implantati

DSCF6167_800x600 DSCF6168_800x600

Implantatima se rešava nedostatak jednog ili više zuba, pri čemu implantat služi kao nosač za protetske nadoknade.

  • Ukoliko nedostaje jedan zub Ukoliko nedostaje jedan zub, ugrađuje se implantat, nadogradnja i krunica. Zavisno od pacijentovog zdravstvenog stanja implantat se može ugraditi u kost i opteretiti odmah nakon vađenja zuba (ukoliko zub već nije izvađen). U ovom slučaju se na implantat stavlja privremena protetska nadogradnja i privremena krunica koje se kasnije zamenjuju trajnim. Postavljanjem trajne krunice zub poprima potpuno prirodan izgled, i nije ga moguće razlikovati od ostalih prirodnih zuba.
  • Ukoliko nedostaje više zuba Ukoliko nedostaje nekoliko zuba, implantati služe kao nosači mosta (po pravilu ih se ugrađuje 2 ili 4).
  • Potpuna bezubost Ako se radi o potpunoj bezubosti, rešenje je most na implantatima ili proteza pričvršćena za implantate. Most na implantatima je fiksan i izgleda prirodnije od proteze. Ukoliko postoji mogućnost ugradnje više implantata (6-8) koji su statički dobro raspoređeni, može se izraditi fiksni ("cementirani") ili mobilni most. Ukoliko je moguće ugraditi manji broj implantata (2-4) radi se proteza. Proteza učvršćena na implantatima je čvršća od obične proteze, ali i dalje je mobilna i može se vaditi.

Poslednje ažurirano petak, 15 februar 2013 16:22
 
implantologija / informacije PDF Štampa El. pošta
Napisao Administrator   
četvrtak, 19 avgust 2010 16:23

Dentalni implantat je nadoknada od biokompatibilanog materijala ( titanijuma ili njegovih legura) koji se ugrađuje u gornju ili donju vilicu pacijenta kao zamena za korjen izgubljenog zuba.

O implantatima

Titanijum se koristi zbog svoje biološke neutralnosti, jer je vrlo važno da tkivo prihvati ugrađeno strano tijelo. To se događa tokom perioda osteointegracije, kada implant srasta sa kosti. Ukoliko nema dovoljno koštane mase, moguće ju je obnoviti prije ugradnje implantata. Prilikom ugradnje implantata, susjedni zdravi zubi se ne oštećuju.

zubni-implanti1 zubni-implanti2_large

Postupak ugradnje

Ugradnja implantata odvija se pod lokalnom anestezijom i potpuno je bezbolna za pacijenta. Iako se radi o jednoj od najsloženijih stomatoloških intervencija, uspešnost zahvata je vrlo visoka (preko 97%).

Trajnost implantata

Trajnost implantata je najčešće doživotna, a problem se može pojaviti kod eventualnih upala.

Kontraindikacije

Kontraindikacije se javljaju rijetko, najčešće kod teških oblika osteoporoze.

Poslednje ažurirano petak, 29 oktobar 2010 16:31